Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Belezna épített értékei

Belezna főtere

Belezna 1950-ben került Zalához, a megye Somoggyal határos vidékén találjuk a Zalai-dombság déli részén, Nagykanizsától 16 km-re. A Nagykanizsa-Gyékényes útról ágazik el a bekötő út, amely a faluhoz vezet. A szinte járhatatlan út miatt elzárt település volt. Dombvidéki többutcás falu, körülbelül 2,5 km hosszúságban a Kanizsa-patak eredésénél kétoldalt épült község.


Belezna neogótikus katolikus temploma
A kiegyezés után lassú fejlődés indult meg a községben. Két kúria épült, az egyiket a Beleznay , a másikat a Rüffly család építette 1860-ban.

A falu nevezetessége az 1899-ben épült temploma. A templom szenteléséről a Zalai Közlöny 1900 június 2-án tudósított. A község közreműködésével építtette id. gróf Zichy Ödön, akinek síremléke a katolikus templom szentélye mögött van. Építésének emléktáblája a jobboldali bejárat mellett található.
1925-ben történt a lelkészség megszervezése.

1994-ben készült el a hősi emlékmű, amely az első és második világháborús hősöknek állít emléket.

Hősi emlékmű

Belezna épített értékeiről a Zala megye kézikönyvében olvashatunk.

A visszafolyó-patak torkolatának két partján található: az 1664-ben lerombolt Zrínyi-Újvár. (A vár helyét és a végvári idők emlékét ma egy kopja őrzi.) A vár feltárását megkedték, az ezzel kapcsolatos információkat itt találjuk.
Északról a még romos állapotú Kakonyai malom és csárda falai,
és a híres Zrínyi-kút, melyet a történelem úgy vésett emlékezetébe, hogy a portyáiról hazatérő költő, hadvezér Zrínyi Miklós magát és lovát itt itatta.

Beleznáról nagyon szép légi felvételeket láthatunk itt.

Belezna épített értékeiről a tematikus linktár segítségével további internetes információkhoz juthat.

Kedves Látogatónk!
Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy jelezze az alábbi e-mail címen:
palosine@nagykar.hu
Pálosi Istvánné(Rózsa)