Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Belezna természeti értékei


A Zala Megye kézikönyvében, többek között, a következőt olvashatjuk: Belezna 1950-ben került Zalához, a megye Somoggyal határos vidékén találjuk a Zalai-dombság déli részén, Nagykanizsától 16 km-re. A Nagykanizsa-Gyékényes útról ágazik el a bekötő út, amely a faluhoz vezet. Dombvidéki többutcás falu, körülbelül 2,5 km hosszúságban, melyet nyugatról a Mura, a Principális-csatorna (egykoron Kanizsa-patak), a Visszafolyó-patak és a Szentmihályhegy északi lankái határolnak.

A községhez tartoztak még a következő lakott helyek: Asszonyváriszőlő, Jankapuszta, Nagydombi-szőlő, Sándor-puszta. Az 1903-as gazdacímtár Zichy Ödön gróf birtokaként is említi Belezna egy részét. Valószínűleg gyermekeiről történt a településrész elnevezése (Janka és Sándor). A községtől nyugatra helyezkedik el a rendben tartott víztározó-horgásztó, amely kitűnő lehetőséget biztosít a sportra, a pihenésre. Nem messze van a Dráva és a Mura folyó horvátországi szakasza, amely tájvédelmi terület különleges növényekkel és ritka madárfajtákkal. A település határában található az Zrinyi-Újvár egykori helye, melyet ma egy emléktábla őriz.
Belezna leghíresebb tölgyfájáról a Zala megye természeti értékei
című kiadványban olvasható.

Belezna híres tölgyfája

Beleznáról, csodálatos légifelvételeket láthatunk, . Természeti értékeiről a tematikus linktár segítségével további internetes információkhoz juthat.

Kedves Látogatónk!
Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy jelezze az alábbi e-mail címen:
palosine@nagykar.hu
Pálosi Istvánné (Rózsa)