Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Belezna szellemi értékei


Belezna első írásos említése az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben fordul elő.

Beleznay János

A 14. században akkor még Somogy megyéhez tartozó Beleznán szerzett birtokot a Beleznay család, innen származik a falu neve is. Beleznay János a 18. század első felében tábornokként kapta meg a Pest vármegyei Pilis birtokát. A család leghíresebb tagja Beleznay Sámuel volt, akinek 1800-ban bárói, 1805-ben pedig grófi rangot adományoztak. Ezt azonban nem sokáig élvezhette, mert 1818-ban a pilisi kastélyban saját fia lőtte agyon. A család főrendi ága a 19. században kihalt.

A Beleznához tartozó, középkori falu helyét őrző Kákonya-puszta a Hahót nemzetség birtoka volt (1268–96).

Zalai Közlöny 1874. november - 88-96. számában olvashatunk Belezna területi rendezésének kérdéséről.

Révai nagy lexikonából megtudhatjuk, hogy 1910-ben 1522, 1920-ban 1516 horvát és magyar lakosa, legközelebbi postahivatal Surdon, távírda a közeli Murakeresztúron volt.

A Zala Megye Kézikönyvében bővebb történeti leírást olvashatunk.

A Ki kicsoda Zala megyében 2000 c. kiadványból megtudhatjuk, hogy 1925-ben 261 család 1522 fővel, míg 2000-ben 217 család 882 fővel lakja. A település 98 százaléka római katolikus.

A 20. század hatvanas éveiben összegyűjtött Zala megye földrajzi nevei c. kiadványban Belezna és környéke földrajzi neveiről is olvashatunk.

1996 októberében zárult annak a falutörténetnek az adatgyűjtése, mely a Ki kicsoda Zala megyében? címet viseli. Ez az összefoglaló jól összegzi az addig megjelent ismereteket Beleznáról.

1998. március 31-én zárult annak az összefoglalónak az adatgyűjtése, mely a Zala megye kézikönyvében jelent meg. Ez a kötet angol nyelvű összefoglalót is közöl. Részletes történeti feldolgozást és nagyon gazdag adattárat olvashat itt az érdeklődő.

A Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulása Komplex 2005-ös Területfejlesztési koncepciójában Beleznáról is kapunk információt.

Belezna történetéről, infrastruktúrájáról, földrajzi elhelyezkedéséről, intézményeiröl, turizmusáról, látnivalóiról, hitéletéről, bővebben, a falu honlapján olvashatunk.

1995. június 8. "Zrínyiújvár" Emléktúra, melyhez Belezna és Őrtilos is csatlakozott, olvashatjuk a Kanizsa almanach-ban.

Az Új-Zrínyivár feltárásával foglalkozó linkeket itt gyűjtöttük össze.

Belezna szellemi értékeiről a tematikus linktár segítségével további internetes információkhoz juthat.

Kedves Látogatónk!
Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy jelezze az alábbi e-mail címen:
palosine@nagykar.hu
Pálosi Istvánné (Rózsa)